Datum objave: 18. listopada 2025.

Od brašna do kruha

Your Title Goes Here

Učenici 1. a razreda vole puno pričati. Vole i puno znati. Radoznali su. Svi vole kruh i različite pekarske proizvode. Priznaju da nisu razmišljali koliko vremena je potrebno za pečenje kruha. Na satima Prirode i društva i Satu razrednika razgovarali smo o namirnicama koje su nam potrebne da bismo ispekli kruh. Znaju da nam je potrebno brašno, sol, voda i kvasac (germa). Danas će naučiti još više o kruhu, vrstama brašna, mijesit će tijesto i peći kruh na tradicionalan način kako su nekad radile njihove prabake i bake.
Krenuli smo pješice na seosko gospodarstvo obitelji Marček, u Munjarsku ulicu. Katarina Marček dočekala ih je pred kućom i povela u dvorište ukrašeno tradicionalnim, starim predmetima i plodovima jeseni koji su rasli u njezinu vrtu. Na tanjurićima je bilo pet vrsta brašna (bijelo, integralno, kukuruzno, pirovo i heljdino brašno). Učenici su prepoznali bijelo i kukuruzno brašno. Fotografije biljaka od kojih dobijemo ostale vrste brašna pronaći ćemo na internetu. Nakon pranja ruku prionuli su na posao. Mijesili su, udarali i pleli tijesto. Vrijeme je brzo prolazilo. Zanimljiva je bila i ljuljačka na orahu ispred kuće i lišće koje je bilo posvuda. Pjevali smo teti Kaji pjesmu Mlin i plesali oko bunara.
Kruh se brzo ispekao i jedva su čekali da se bar malo ohladi. Na stolu su bile razne vrste domaćih pekmeza i marmelade (šljiva, bresaka, smokava i marelica) te mast. Ovo je bio i naš doprinos školskom zdravom doručku. Namazali smo šnitu kruha i u slast pojeli, a ostatak kruha smo spremili i ponijeli kući. Svatko je dobio i prstohvat mješavine domaćeg čaja (kamilica, matičnjak, menta i gospina trava). Uglas smo se zahvalili i dugo mahali teti Kaji.
Na povratku u školu stali smo se fotografirati kraj novog murala.
Bio je to plodan dan bogat događajima!
Učiteljica Tatjana Maršić

Pročitajte još

Školski medni dan

Školski medni dan

Školski medni dan obilježili smo 8.12.. Učenici 1.a razreda sa svojom učiteljicom Tatjanom Maršić pažljivo su slušali našeg gosta, medara Duška Grdića iz Čačinaca. Učili su o važnosti pčela za našu planetu, o njihovom vrijednom i složnom radu te o zdravlju koje nam donose med i pčelinji proizvodi.

Skip to content