preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan ljubaznosti

Autor: Svjetlana Carić, 12. 11. 2020.

Učenici 7. razreda obilježili Svjetski dan ljubaznosti.
 

 

Učenici 7. razreda obilježili su Svjetski dan ljubaznosti koji se obilježava svake godine 13. 11. .

Nažalost, ljubaznost je sve rjeđa, a dovoljna je da stavi nekome osmijeh na lice i uljepša dan. Učenici su istraživali na internetu o ljubaznosti, razgovarali o pročitanom te raspravljali o primjerima ljubaznosti u razredu. Učenici su zapazili misao "Kad ostavite trag ljubaznosti za sobom, tim putem se uvijek možete vratiti". Zaključili su kako se ljubaznost svakako isplati, da ona usrećuje ljude, da se uvijek vrati, ostane zapamćena, a ne košta ništa. Učenici su popunavali upitnik "Jesam li ljubazan?" kako bi preispitali svoje ljubazno ponašanje.
Također su se malo i zabavili te birali Miss i Mistera ljubaznosti u razredu, naravno, prema kriterijima koje su sami odredili. Prvo su odredili glavne karakteristike koje Miss i Mister ljubaznosti moraju imati, nakon čega je uslijedilo glasanje. Da ovaj razred ima ljubaznih učenika, dokazao je tijesan izbor koji je na kraju rezultirao s dva mistera s jednakim brojem glasova. Učenici su rado prihvatili dva mistera jer je svima drago da u njihovom razredu postoji više primjera ljubaznosti.
 
Zanimljivost:
Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.
Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. studeni odabran kao Svjetski dan ljubaznosti i već se punih devet godina obilježava u cijelome svijetu. 
Također, prema suvremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima povećava našu sreću. Nasmiješite se i pomozite kolegama, udjelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste vidjeli. 
(https://www.moj-posao.net/Press-centar/Details/74437/Obiljezite-Svjetski-dan-ljubaznosti/3/)
 
 
A, ti, jesi li ti dovoljno ljubazan?
 
 
Naša Miss Ema i misteri Alen i David
 
 
 
Svjetlana Carić
 
Logo Škole

 

Udžbenici 2021./2022.šk.g.
Korisni linkovi
Tražilica
Obrasci
Udžbenici
Dokumenti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 10. 2012.

Ukupno: 210942
Ovaj mjesec: 946
Ovaj tjedan: 271
CMS za škole logo
Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci / Trg kardinala Franje Kuharića 3, HR-33514 Čačinci / os-agmatosa-cacinci.skole.hr / ured@os-agmatosa-cacinci.skole.hr
preskoči na navigaciju