preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt "Nepušenjem protiv ovisnosti - ja sam iz razreda nepušača"

Autor: Svjetlana Carić, 5. 11. 2020.

U OŠ Antuna Gustava Matoša proveden projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“.

U projektu su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda.

Projekt je izvorno osmišljen u Virovitičko-podravskoj županiji. Projekt su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i provodio se u dogovoru sa školama na području Virovitičko-podravske županije te je tako i naša škola uključena. 

 

U OŠ Antuna Gustava Matoša proveden projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“.

U projektu su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda.

Ususret Mjesecu borbe protiv ovisnosti te u sklopu aktivnosti Školskog preventivnog programa suzbijanja zlouporabe sredstava ovisnosti, u našoj školi proveden je projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“.

Projekt je izvorno osmišljen u Virovitičko-podravskoj županiji. Projekt su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i provodio se u dogovoru sa školama na području Virovitičko-podravske županije te je tako i naša škola uključena u provedbu. 

Cilj projekta je osnažiti učenike u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, a naglasak je na prevenciji i suzbijanju pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode u svijet zloupotrebe droga.

Učenici 7. i 8. razreda bili su uključeni u edukaciju u sklopu koje su sudjelovali na interaktivnim predavanjima koje je provela pedagoginja škole Svjetlana Carić. Učenici su učili o štetnosti pušenja duhanskih proizvoda, raspravljali o pritisku vršnjaka, isključivanju iz društva te o lošem i dobrom društvu. Također su opisivali zdrav način života i dobrobiti nepušenja. Zaključili su kako su im dobivene informacije korisne te da su iste utjecale na njihov stav o pušenju na način da su sasvim sigurni kako će se znati oduprijeti ako im netko ponudi cigarete. Također su shvatili kako je veća hrabrost ostati svoj nego se prilagoditi lošim utjecajima.

Učenici 7. razreda poslušali su predavanje „Prevencija pušenja duhanskih proizvoda“, pedagoginje Maje Volenik, ujedno i predsjednice udruge „Veranda“, koja je partner u projektu. Udruga „Veranda“ udruga je za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije. Predavanje je održano online obzirom na postojeću epidemiološku sliku, a učenici su dobili vrlo korisne informacije bitne u sagledavanju problema ovisnosti o cigaretama i odupiranju pritisku vršnjaka.

Na samom početku provedbe projekta učenici 7. i 8. razreda su od provoditelja projekta dobili publikaciju „Ja sam iz razreda nepušača“ koja im je podijeljena u školi. Autori ove publikacije su vrsni stručnjaci u području rizičnih ponašanja mladih, među kojima su psiholog Siniša Brlas, socijalna pedagoginja Sabina Mandić, pedagoginja Vesna Šerepac i liječnik epidemiolog Miroslav Venus, a publikaciju je uredio voditelj projekta Siniša Brlas.

 

Prije početka aktivnosti učenicu su ispunjavali Predtest informiranosti o štetnosti pušenja, a nakon edukacija ispunjavali su Posttest informiranosti o štetnosti pušenja i ponašanju te je provedena evaluacija održanih predavanja.

 

 

Svjetlana Carić
Logo Škole

 

Udžbenici 2021./2022.šk.g.
Korisni linkovi
Tražilica
Obrasci
Udžbenici
Dokumenti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 10. 2012.

Ukupno: 210942
Ovaj mjesec: 946
Ovaj tjedan: 271
CMS za škole logo
Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci / Trg kardinala Franje Kuharića 3, HR-33514 Čačinci / os-agmatosa-cacinci.skole.hr / ured@os-agmatosa-cacinci.skole.hr
preskoči na navigaciju